Szeptember 22-28-ig 

Történtek...


Szeptember 22.

Európai autómentes nap

Az autómentes világnap – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét:

a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,

a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,

a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,

a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.


A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

Hagyományosan minden évre megfogalmazzák a rendezvény aktuális mottóját. A városok a mottóban megfogalmazott központi gondolatsor köré szerveznek programokat, amellyel a város lakóinak tájékoztatását és tudatformálását próbálják elérni.


Őszi napéjegyenlőség, a csillagászati ősz kezdete


Szeptember 23.

Nemzetközi hulladékgyűjtő nap: ezen a napon a környezetünkre figyelünk. Környezetünk aktív megtisztítása mellett a környezetszennyezés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés hasznosságára a környezettudatos életre nevelésre fókuszálunk. A környezettudatos élet nem csak a hulladék kidobásakor, hanem már a vásárláskor kezdődik. Fontos, hogy tudatosan vásároljunk, ezért az Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszerlánc-tudományi Intézete segítségével adunk néhány tippet, hogy hogyan csökkenthetjük a háztartásainkban keletkező élelmiszerekhez köthető hulladék mennyiségét.

Vásárolj tudatosan!

Fontos, hogy gyakrabban vásároljunk, kisebb mennyiségekben, különösen a romlandó élelmiszerek esetében, így megelőzhető, hogy a megvásárolt termékek a kukában végezzék.

A környezeti terhelés csökkentésére ideális megoldás lehet, ha a helyi termelőket támogatva tőlük vásárolunk. Ha termelőtől beszerzett szezonális élelmiszereket választunk, biztosak lehetünk abban, hogy friss és kevesebb csomagolást igénylő termékre teszünk szert, ráadásul a hazai/környékbeli termelőtől vásárolt élelmiszer szállítása is kevesebb káros anyaggal terheli környezetünket.

Válasszunk olyan alapanyagokat, amelyek sokféle étel elkészítéséhez felhasználhatók, jól variálhatók. Jó példa erre a tojás.

Sok üzletben kedvezményes áron vásárolhatunk lejárati időhöz közel lévő termékeket, ezzel szintén csökkentjük a kukában landoló élelmiszer mennyiségét, nem utolsó sorban a pénztárcánk terhelését is.

Főzés, adagolás

Ügyeljünk az adagokra! Gondoljuk át, hány főre készítjük az ételt, ez alapján határozzuk meg a mennyiségeket, hogy ne keletkezzen felesleges ételmaradék.

Válasszunk az egyszerű és fenntartható receptek, valamint a maradékhasznosító receptek közül. Készítsünk olyan ételeket, amelyekhez kevés, de magas minőségű alapanyagra van szükség, amelyeket beszerezhetünk akár piacról, vagy csomagolás mentes üzletekből. Az esetleges maradékokat pedig újra felhasználhatjuk maradékmentő receptekkel. Jó lehetőség erre például a hortobágyi húsos palacsinta készítése megmaradt, de fogyasztásra még kiválóan alkalmas pörköltből.

Frissesség, lejárati idő

A pazarlás csökkentésében segíthet az élelmiszer-címkék értelmezése, lejárati dátumok ismerete. Tanuljuk meg megkülönböztetni tehát a "minőségmegőrzési időt" és a "fogyaszthatósági időt", így tudhatjuk melyek a jó állapotban lévő élelmiszerek, amelyek így nem kerülnek a kukába feleslegesen.

Mindig készítsünk bevásárlólistát, mielőtt vásárolni indulnánk, és tartsuk be azt, hogy elkerüljük a felesleges vásárlásokat.

Az élelmiszerek megfelelő tárolása meghosszabbítja azok eltarthatóságát. Például a zöldségeket és gyümölcsöket a hűtőben, a péksüteményeket pedig száraz és hűvös helyen tároljuk.


Hulladék

Komposztálás:

Az élelmiszer-hulladékot és konyhai szerves hulladékot komposztáljuk, így természetes trágyát állíthatunk elő a kertünk számára.

A tudatos és felelősségteljes fogyasztás nemcsak a környezetünknek tesz jót, hanem a pénztárcánknak is. Fontos azonban, hogy a pazarlásmentes életmód mellett az élelmiszer-biztonsági szabályokra is odafigyeljünk. Amennyiben nem tudjuk eldönteni, hogy egy adott étel fogyasztható-e még, vagy már romlott, inkább ne kockáztassunk!

Kezdjük el ma a változást, védjük környezetünket és tegyünk az élelmiszer pazarlás ellen!


1965. Szeptember 23. Az Ikarus székesfehérvári üzemegységében elkészült az első alumínium autóbusz


Augusztus 24.

1895. Először biciklizte körbe egy nő (Annie Londonderry) a Földet, az út 15 hónapig tartott.


Augusztus 26.

Nyelvek Európai Napja: az esemény az Európa Tanács 46 tagállamának 700 millió lakosát buzdítja további nyelvek tanulására, bármilyen korban, az iskolában és azon kívül is. Az Európa Tanács meggyőződése, hogy a nyelvi sokszínűség a kultúrák közötti jobb megértés biztosításának eszköze, továbbá kulcsfontosságú eleme kontinensünk gazdag kulturális örökségének, ezért elkötelezett a többnyelvűség támogatása mellett Európa egészében. A strasbourgi Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját szeptember 26-án.


1966. I. Budapesti Művészeti Hetek


Szeptember 27.

Idegenforgalmi világnap: Az Idegenforgalmi Világszervezet 1980-as kezdeményezésének köszönhetően ezen a napon a turizmust ünnepeljük. A nap célja a turizmus előmozdítása és népszerűsítése világszerte, az utazási lehetőségek segítése és a kirándulások ösztönzése.


1884. Ünnepélyes keretek között megnyílt a budapesti Operaház.


(Forrás: www.ezenanapon.hu; www.vilagnapok.hu; Wikipedia, Youtube; fotók: Google Képkereső)